TVÉ TOUHY SE NAPLNÍ

18.05.2023 00:13
[Bible21] L 11:9 A tak vám říkám: Proste a bude vám dáno, hledejte a naleznete, tlučte a bude vám otevřeno.
 
[CSP] Filipským 4:6 O nic nebuďte úzkostliví, ale ve všem oznamujte Bohu své žádosti v modlitbě a prosbě s děkováním. 7 A pokoj Boží, který převyšuje všechno porozumění, bude střežit vaše srdce a vaše myšlenky v Kristu Ježíši.
 
Ježíš řekl: Proste a bude vám dáno. Pavel řekl: oznamujte své touhy Otci a pokoj Boží naplní vaše srdce. Boží pokoj – to je moc k materializaci přání.
 
Ježíš řekl: proste a bude vám dáno, tlučte a bude vám otevřeno. To je jedna úroveň vztahů. Ježíš o tom učil ještě ve Staré smlouvě. Ve Staré smlouvě lidé prosili. Ve Staré smlouvě lidé chodili k Bohu jako prosebníci. V Nové smlouvě když Otci oznamuješ své touhy, Otec to přijímá jako moc k materializaci a také jako prosbu. Ve Staré smlouvě je ilustrace, když Ester udělala králi hostinu, ona se mu zalíbila a on jí řekl: Jakou touhu má královna? Bude naplněna. Ona o nic neprosila, jen řekla své přání. Ona věděla, že se zalíbila králi. A to chybí dnešní věřícím – vědomí toho, že se Bohu líbí. Věrnost ti byla dána jako tvá přirozenost. Bůh nestuduje tvůj pozemský život, vidí tvou věrnost a řekne: ty si to zasloužíš. Ne. On vzal Kristovu věrnost – vlastnost životodárného Ducha a vložil do tebe. Bůh ti říká: Jaké máš přání? Bude splněno. Otec je už s tebou spokojení od tvého narození, má v tobě zalíbení. Oznamuj mu své touhy.
 
Syn oznamuje Otci své touhy, svá přání s jistotou, že budou splněny. Kvůli tomu přišel Ježíš. On řekl: přišel jsem, aby vaše touhy byly naplněny. Otec chce, aby tvé touhy byly naplněny. I když chceš něco špatného, i to se naplní. Židé na poušti dostali maso – křepelky, Bůh naplnil jejich touhu, ale nebylo to pro ně dobré. Klíče od tvého osudu jsou ve tvých rukách. Potřebuješ být dospělým, zralým synem a vědět, že některé věci je lépe nechtít, protože se to stane, ale potom to nebudeš chtít.
 
Teď už nejsi otrok, ale syn a proto neustálé prošení: dej, dej… už nefunguje. Kozlí modlitba je prosit s výtkou: ty jsi mně nedal kůzle. Je to prosit s výtkou, že něco nemáš. Syn oznamuje své touhy a přání a raduje se, že všechno má. V kozlí modlitbě zní: já nemám! Prosím… Místo toho máš oznamovat Otci s radostí své touhy, s jistotou, že se naplní.