Listopad 2012 na Ukrajině

06.12.2012 20:21

Listopad velmi rychle proletěl. Na Ukrajinu jsme přijeli ihned poté, jak Ivo dostal vízum, 10.listopadu.  
Nejdůležitější bylo vyřídit si dočasný pobyt, k tomu  jsme potřebovali spoustu dokumentů, překlady českých dokumentů do ukrajinštiny a mnoho dalšího - ještě složitější, než když jsem si dočasný pobyt vyřizovala před čtyřmi měsíci. Ovšem teď po změně příjmení musím projít celou procedurou znovu s tím, že je to jednodušší, protože mám již schválený dočasný pobyt. Boží milost je s námi i na úřadech. Projevilo se to už při vyřizování prvního potřebného dokumentu  – potvrzení  o registraci církve. Na  úřadu, který toto potrvzení vydává, jsou vždy velké fronty. I když Ljuba přišla hodinu před zahájením úředních hodin, byli jsme v pořadí 136, lidé tam stáli od noci. Po nás tam přišlo ještě dalších sto lidí. Na řadu jsme přišli o třičtvrtě na jednu, čtvrt hodiny před koncem úředních hodin. Úředník natiskl potvrzení, poslal Ljubu zaplatit poplatek a vše se zdálo být v pořádku. Pak jsem ho požádala, aby změnil ve formulářích jméno pastora, že jsem se vdala a změnila jméno. Nadechl se, protože to znamenalo vyplnit další formuláře a natištěné potvrzení by bylo neplatné. Obyčejně úředníci takové věci řeší tím, že řeknou,  aby si člověk koupil a vyplnil dané formuláře a přišel znovu. Pokud  není něco ve formulářích v pořádku, člověk musí znovu všechno vyřizovat. Nakonec nás poslal pro formuláře, všechno udělal znovu, vše vyšlo přesně do konce úředních hodin. Takže potřebné potvrzení jsme dostali a ještě máme na tomto úřadě nahlášeny změny.  
V Oděsse  se dál setkáváme a vyučujeme lidi v církvi. Duch Svatý nás přivádí k dalším otevřeným lidem. Modlili  jsme se za  uzdravení jedné  věřící ženy z rakoviny. Dál  jsme s touto ženou a její dcerou ve spojení. Duch Svatý nás spojuje s dalšími hořícími lidmi na Ukrajině i v Rusku.

Sloužili jsme také v církvi Romani Bach. Mocné pomazané chvály nás uvedly do vyučování o obnově mysli a naší smlouvě s Bohem.

Na shromáždění v Irklejevě přijeli lidé z okolních vesnic, Duch Svatý mocně jednal, uzdravoval nemocné skrze dary poznání. Začali jsme vyučovat o krevní smlouvě. 

Lena se v době  naší nepřítomnosti skvěle starala o církve, proto jsme se po modlitbě rozhodli, že bude dál pokračovat ve službě v církvi v Irkleji, bude tam jezdit jednou nebo dvakrát měsíčně.
 
Tiskneme mnoho různých knížek, je o ně velký zájem, jsou rozebrány, sotva je přineseme. Boží Slovo se dostává do mnoha vesnic a měst po celé Ukrajině. Zájem o ně mají  i lidé z tradičních církví, ačkoli je mnozí z nich mají zakázáno číst.

Při naší druhé návštěvě Irkleje na konci listopadu bylo nádherné počasí, svítilo slunce a bylo 16 stupňů, využili jsme čekání na autobus v Čerkasech k modlitební procházce po městě a po břehu Dněpru.

 

Několik dnů poté byl v Oděsse uragán, stromy padaly na silnici a tramvajové vedení, moře bouřilo. Vše kousek od místa, kde bydlíme, ale kolem našeho domu byl klid a pokoj, žádné popadané stromy. Sláva Bohu za Jeho ochranu.