Desetidenní výjezd po Ukrajině

21.01.2013 23:56

Součástí naší služby na Ukrajině je časté cestování. Tentokrát nám Duch Svatý spojil několik věcí dohromady a připravil desetidenní cestu po Ukrajině. Dnes bych chtěla podrobněji napsát o našem cestování a přiblížit život lidí na Ukrajině.

Vyjeli jsme tak jako téměř každý týden ve čtvrtek 10. ledna večer do Čerkas. Po celonoční cestě vlakem v místenkovém voze (v tomto vagoně je asi 50 lehátek, sláva Bohu, bylo příjemně teplo) jsme přijeli před polednem do Čerkas. Dál nás čekala cesta autobusem. Silnice byla zasypaná sněhem, tak autobus neskákal jako obvykle hodinu a půl po silnici plné jam kolem pobřeží Dněpru. Odpoledne jsme přijeli do Irkleje - malého městečka, kde pravidelně sloužíme v církvi. V městečku je několik obchůdků, tržnice a autobusové nádraží, vypadá spíše jako velká roztáhlá vesnice.

Domy obvykle mají pec,kde topí dřívím, někde i plynem a tato pec vyhřívá stěny domu. Teplo je velmi příjemné a stěny zůstávají teplé až do rána, ikdyž už oheň vyhasl. Záchody jsou obvykle ve dvoře dřevěné, suché, tedy docela nepříjemné v zimním mrazivém období. Domek křesťanů, kde se scházíme, nemá zavedenou vodu, na zahrádce je studna, odkud se nosí voda, v teplém počasí se umývají přímo na zahradě u studny. Já raději vozím s sebou vždy zásobu vlhčených ubrousků. Lidé jsou velmi pohostinní, rádi nabídnou všechno, co mají.

 

 

spaní na peci

pec je důležitou součástí každého domku

 

Na pátečním i sobotním shromáždění Duch Svatý mocně jednal. Vyučovali jsme o chvále jako způsobu života.

V sobotu večer jsme odjeli k jedněm manželům - členům církve k nim domů, do vesnice vzdálené asi 40 km. Sněžilo, autobus měl hodinové zpoždění, tak jsme přijeli do Lipové už za tmy. Z Lipové je do nejbližšího velkého města, tedy na vlakové nádraží asi 90 km. Duch Svatý nejen sloužil těmto nádherným manželům, v neděli přišel i jejich soused a se zájmem poslouchal Evangelium, byl pokřtěn Duchem Svatým. V blízké době začneme v této vesnici církev.

 

V pondělí 14 ledna jsme jeli autobusem do Kyjeva. Téměř čtyřhodinová cesta rychle uběhla a před námi byly dva dny návštěvy u sestry Alice. Ocitli jsme se v úplně jiném světě. V krásné historické části Kyjeva nedaleko od kláštera Kyjevská Lavra a památníku Mať Rodina mezi vilami stojí luxusní dům, kde jsme prožili skvělé dva dny s Alicí a její devadesátiletou matkou. Vlastně jsem Alici viděla podruhé v životě, poprvé když mě Duch Svatý přivedl do jejího domu na shromáždění s Ivanem Komarovem. Alice nás seznámila se Světlanou, která má čtyřletou dcerku Natalku. Natalku trápila epilepsie, často upadala i několikrát denně do bezvědomí. Jeli jsme s Ivem ke Světlaně a modlili se za Natalku. Její stav se hodně poslední dny zlepšil a stále zlepšuje.

Ve středu 16. ledna jsme odjeli na setkání pastorů víry, které se konalo v Irpeni nedaleko od Kyjeva. Prožili jsme nádherné tři dny v církevním rekreačním středisku v borovém lese. Irpeň je malé městečko v borovém lese s nádhernými vilami a domy. Přijelo asi 40 pastorů a služebníků z celé Ukrajiny. První den se všichni představili, vzájemně jsme se seznamovali. Druhý den bylo několik skvělých shromáždění a kulatý stůl, kde jsme si vyměňovali zkušenosti na různá témata. Večer sloužili ředitelé biblické školy RHEMA a modlili se za všechny. V pátek zakončilo toto setkání společnými chvalami a modlitbou. Nejdůležitější na tomto setkání byl osobní kontakt s jinými hořícími pastory.

Po skončení setkání pastorů jsme se opět přesunuli opět do Irkleje. Cesta mini autobusem trvá tři hodiny, bylo nepříjemné deštivé počasí, ale v autobuse bylo hezky teplo. Večer jsme měli shromáždění, tentokrát Duch Svatý začal nezvykle hned slovem o skutečném následování Ježíše a učednictví. V sobotu mocné Boží jednání pokračovalo. Boží láska byla hmatatelná, Duch Svatý měnil životy lidí. Nakonec jsme nás naplnila radost Ducha Svatého.

A v sobotu navečer zase autobusem do Čerkas a celou noc vlakem do Oděssy. V neděli ráno jsme po deseti dnech přijeli opět do Oděssy, kde jsme večer měli nádherné shromáždění církve.