Červen 2014

04.07.2014 00:58

První tři týdny jsme byli v České republice.

Také jsme byli s Taťánou i u přátel na Slovensku, kde jsme viděli mocné Boží jednání. Setkávali jsme se s různými lidmi, mohli jsme vidět, jak slovo poznání a moudrosti doslova mění jejich životy. Jeden příběh z mnohých: když jsme byli na hradě Červený kameň, potkali jsme tam mladého muže, který odpadl od Boha, upadl do drog a dalších věcí. Když jsme s ním mluvili, byl velmi opatrný – nechtěl se modlit v jazycích s výkladem. Zřejmě se obával, co by z jeho života mohlo vyjít najevo. Ale Duch svatý je džentlmen a neprozrazuje osobní věci veřejnosti. Poté, co Taťána dostala slovo poznání a moudrosti ohledně jeho života, ho toto slovo okamžitě proměnilo a osvobodilo. Vrátil se opět k Ježíši, nemohl se s námi rozloučit a vezl nás i na vlak zpět do Adamova.

Prožili jsme dva skvělé týdny s vnoučaty. Zatímco jejich rodiče odpočívali na dovolené, my jsme chodili na různé výlety a vymýšleli pro děti dobrodružství.

Koncem června jsme se vrátili do Oděsy. Končila mně doba pobytu na Ukrajině, bylo potřeba ji prodloužit. Díky Bohu – ihned jak jsme přijeli do Oděsy jsem bez problémů během jednoho dne odevzdala všechny dokumenty na imigračním oddělení a za dva týdny budu mít vyřízené prodloužení pobytu o další rok. Je to zázrak, vždy jsem chodila na tento úřad několikrát, než dokumenty přijali.

Hned ten večer jsme odjeli do Kyjeva na setkání vedoucích ukrajinské církve. I tentokrát bylo velmi požehnané a Duch Svatý mocně jednal. Setkání bylo zaměřeno na pomoc a podporu služebníkům z východních oblastí, kde probíhají boje. Slyšeli jsme nádherná svědectví o Boží ochraně a varování, o mocném Božím jednání. Modlili jsme se za situaci na Ukrajině, navzájem si sloužili dary a pomazáním, abychom mohli dál efektivně sloužit lidem a naplňovat Boží plán. Situace ve východních oblastech není jednoduchá, je tam reálná válka. Pastoři se svými pomocníky odváží vlastními auty lidi z měst, kde se bojuje, nehledě na nebezpečí a probíhající boje. Do města, které je bez vody a potravin, přiváží potřebnou pomoc lidem a odváží rodiny s dětmi. Už se podařilo vyvézt více než 3000 lidí. Do těchto oblastí pronikají najatí bojovníci i s vojenskou technikou – vraždí, drancují, přepadají církevní budovy, zabíjejí pastory. Jejich akce jsou zaměřeny proti křesťanům, otevřeně prohlašují, že v oblasti bude jen pravoslavná církev. Ukrajinská církev se mobilizuje, chystají se v červenci mnohá celoukrajinská modlitební shromáždění.

Přijali jsme nabídku stát se stálými členy sjednocení vedoucích ukrajinské církve a i oficiálně se připojujeme k ukrajinské církvi – tedy odcházíme z TCV. Prakticky jsme už dávno součástí ukrajinské církve, takže tento krok je jen vyjádřením toho, co už je dávno v našem srdci a v čem se už dávno pohybujeme.

Okamžitě po návratu z Kyjeva Duch Svatý začal rozšiřovat službu pomoci obětem násilí, začali jsme sloužit ženám z Běloruska a Ruska. Máme ohromné očekávání dalšího Božího jednání, protože víme, že teď se teprve mnohé věci mohou začít dít.